Основните заплатите на лекари, сестри и санитари у нас да останат непроменени

...
Основните заплатите на лекари, сестри и санитари у нас да останат непроменени
Коментари Харесай

МЗ предлага заплатите в здравния сектор да не се променят още година

Основните заплатите на лекари, сестри и санитари у нас да останат непроменени още година, оферират от Министерството на здравеопазването. 

Причината – работодатели и синдикати към момента нямат единодушие и не съумяват да сключат нов групов трудов контракт.

В последния подобен беше записано, че началната съществена заплата на доктор без компетентност би трябвало да е 2000 лева, на здравна сестра – 1500 лева, а на санитар – 910 лева

Искането на синдикатите е за приблизително 25% нарастване над тези равнища.

От 1 юни влизат в действие и наказания за лечебните заведения, които не реализиран заложеното в настоящ групов контракт. Болниците считат, че тези условия крият риск от банкрути и упорстват за разбор, преди да се подписва.

„ Само 1/3 от лечебните заведения дори и по-малко са достигнали равнищата от КТД 2022 година. Лечебните заведения, които не могат да го доближат, като да вземем за пример лечебни заведения, в които сега фонд работна заплата доближава 60-70 % от приходите им -няма по какъв начин да усилят заплатите с 20%. Това са огромни групи от лечебни заведения – общинските, някои регионални, които не могат да затънат в нови проблеми “, сподели пред БТВ Венелина Милева от Асоциацията на университетските лечебни заведения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР